Monday, September 15, 2008

***Ramai yang belum tau nie...***

ramai yg tak tau kan.... Ilmu utk dikongsi bersama :Pagi semlm dengar radio ikim (91.50 fm), ustaz Zawawi citer tentang sunnah Rasulallah s.a.w.Antaranya tentang bab memberi salam. Baginda memberi salam dgn lafaz 'assalamualaikum' dan menjawab salam dari para sahabat dgn salam yg penuh 'waalaikumussalam warahmatulallah hi wabarakatuh'
Beri salam - assalamualaikum'Jawab salam - 'waalaikumussalam warahmatulallah hi wabarakatuh'

Apabila kira berkirim salam pada org lain, hendaklah kita berkata 'Kirim salam assalamualaikum pada Anis ye' contoh lerr..Bukannya : 'Kirim salam kat Anis ye'
Dan bukannya ' Kirim salam maut' statement ini adalah berdosa, walaupun sekadar gurauan!
Semoga ada manfaat.
.
.
.
'Akum = Avde Kokhavim U Mazzalot' Maksud singkatan ' A'kum'
Assalamu'alaikum

Untuk renungan bersama :
Janganlah kita menggantikan perkataan 'Assalamualaikum' dengan 'A'kum' dalam sms atau apa sekalipu melalui tulisan. Jika perkataan Assalamualaikum itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan 'Salam' iaitu sama makna dengan Assalamualaikum. Sesama lah kita memberitahu member-member yang selalu sangat guna shortform A'kum dalam sms ataupun email. Perkataan 'AKUM' adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud 'BINATANG' dalam Bahasa Ibrani..
Ia singkatan daripada perkataan 'Avde Kokhavim U Mazzalot' yang bermaksud 'HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT'.
Mulai sekarang jika ada orang hantar shortform 'A'kum', kita ingatkan dia guna 'Salam' kerana salam ialah dari perkataan Assalamualaikum. Semoga ada manfaatnya.

JIKA ANDA TIDAK KEBERATAN , FORWARD LAH CERITA INI KEPADA TEMAN TEMAN MU, KERANA SESUNGGUHNYA ILMU YANG BERMANFAAT ITU , AKAN ABADI JIKA DIAMALKAN.
.
.
.
Kalau ada kemuskilan berjumpalah yg pakar dlm bidang ni.... Saya cuma penyampai...Terima Kasih...

1 comment:

supenanjong said...

Alhamdulillah, syabas info yang sangat berguna untuk kita semua.teruskan usaha!!! :p

 
© free template by Blogspot tutorial